Как да използвате Правилото на трите?

18 декември 2023
Как да използвате Правилото на трите?

В писането има някои основни правила, които много помагат за превръщането на разказа в пленяваща история. Днес ще си поговорим за едно от тях, което се отличава с голяма популярност, но малко хора са наясно как да го използват, а именно Правилото на трите. Какво представлява, как да го разпознаете и как да го използвате в творческото писане? 

 

Какво е Правилото на трите?

 

Правилото на трите е принцип на писане, който се основава на идеята, че хората обработват информация чрез разпознаване на повтарящи се модели. Това ги увлича при четене на даден текст. Три е най-малкото число, което превръща изброяването в модел и то може да ви помогне да създадете запомнящи се истории. 

 

Възможно е да използвате това правило, без дори да съзнавате. Комедиантите, например, го включват, създавайки забавни истории в три части, които се състоят от подготовка, очакване и поанта. Сценаристите също си служат с този модел при изграждане на едно действие. 

 

Разбира се, правилото на трите има някои подтипове, които могат да ви помогнат при измислянето на истински запомняща се история. 

 

Три начина как да въведете тази методика в писането си:

 

1. Структура от три части

 

Разделянето на едно действие или история на три части води до смисловото им подсилване, което винаги има ефект върху читателя. Не пропускайте възможност да използвате Правилото на трите, за да подобрите стила си на писане, защото то носи незабавен ефект. Започнете с подготовка на читателя. След това изградете очакване в него и накрая завършете с поанта или сюжетен обрат. Най-лесният начин да направите това, е като накарате трима герои да преживеят една и съща ситуация по различни начини, а читателят да преживее всичко заедно с тях.

 

2. Три думи с една идея

 

В този случай се използват три думи, носещи една идея (триколона). Например - "слънце, море и пясък" и "вино, жени и песен". За да въведете този метод в изказа си на ниво изречение, опитайте да използвате група от три думи, които са паралелни по дължина и/или форма. 

 

Например: "Ние не можем да оскверним, не можем да осветим, не можем да посветим тази земя" от обръщението на Ейбрахам Линкълн в Гетисбърг. Томас Джеферсън използва триколон, когато пише Декларацията за независимост на Съединените щати, в която казва, че "Животът, свободата и стремежът към щастие" са неотменимите права на всички хора, които правителствата трябва да защитават.

 

3. Хендиатрис

 

Хендиатрисът е също начин да използвате правилото на трите. При него става дума за серия от три паралелни думи или фрази, със сходна структура, брой срички, които подсилват взаимно ефекта си. Това е една от най-мощните методики в писането. 

 

Такъв пример е “veni, vedi, vici” - дойдох, видях, победих, както и  "приятели, романтици, сънародници" - и двете от "Юлий Цезар" на Уилям Шекспир. Вие можете да го вкарате в историите си, като използвате три думи, които работят заедно, за да предадат едно понятие. Хендиатрисът е особено популярен при създаването на рекламни слогани и писане на речи.

 

Тези три начина за използване на Правилото на трите при писане могат да преобразят изцяло историята ви. Ако обаче имате нужда от професионален поглед и насоки, разчитайте на ментор по творческо писане.

 

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още