Как се пише сценарий?

9 януари 2024
Как се пише сценарий?

Магията на сценария започва с първата чернова.Писането на филмов сценарий за игрален филм е дълъг и предизвикателен процес, който изисква известна степен на техническо ноу-хау.С достатъчно изучаване, практика и познаване на процеса, можете да овладеете занаята на писане на сценарий.

 

Едно нашето кратко ръководство в 6 стъпки за създаване на вашия филмов сценарий:

 

1. Напишете своя logline

 

Logline е резюме или описание на филма от едно изречение. Включва основните елементи на вашия сценарий – главен герой, централен конфликт, сюжетни точки, антагонист. Представете си, че пишете кратък тийзър. Целта е да е привлекателен и да предизвика интерес към целия сценарий.

 

2. Създайте структура

 

Структурата на филмовата история обикновено е от три действия. Започнете да създавате пътна карта, като запишете последователно основните събития от вашия скрипт.

 

Направете това върху схема от една или две страници, вмъкнете ключови думи, за да улесните преглеждането и манипулирането на частите. Всяко събитие трябва да бъде едно кратко изречение. Единственият ви драматичен въпрос е силата, която ще оформи основната сюжетна линия.

 

3. Развийте своите герои

 

Помислете за историята, която искате да разкажете. За какво става дума? Знаете ли вече темата? Създайте герои, които ще контрастират с централния въпрос и които ще трябва да претърпят голяма трансформация, за да отговорят на него.

 

Има много работни листове за профили на герои онлайн, които могат да ви помогнат да вдъхнете живот на личността на вашите герои. Най-важното нещо, когато развивате героите си, е да ги направите съпричастни и интересни. Дори лошият човек трябва да има причина да е лош, въпреки че може да е неоправдана.

 

4. Напишете своя сценарий

 

Няма защо да се заблуждаваме, писането на сценарий изисква тежка работа. Запомнете всички правила, които сте чували преди и ги прилагайте:

  • Покажете, не казвайте.
  • Пишете в сегашно време.
  • Опитайте се да не редактирате твърде много, докато пишете.
  • Оставете идеите си за филми да текат и след това ги структурирайте, след като имате всичко на страницата.

5. Форматирайте сценария си

 

Шаблоните за сценарии са лесни за намиране онлайн и много софтуери за писане на сценарии автоматично ще подредят написаното от вас във формат на сценарий. Final Draft е предпочитаният инструмент за повечето професионални сценаристи.

 

6. Редактирайте сценария си

 

Може да отнеме няколко кръга на пренаписване и редакции, преди да стигнете до окончателната чернова. Авторът и сценарист Нийл Геймън описва процеса на писане като експлозия. „Вие експлодирате на страницата – историята е експлозия“.

 

Когато сценарият е готов, експлозията се е случила, погледнете щетите, които е причинила. Сега е моментът да помислите какво работи и какво не във вашата история и да премахнете всички излишни и нелогични части.

 

Ако искате да разберете повече за изкуството на създаването на сценарии, включете се в базовия модул „Основи на сценаристиката“, който започва на 14 януари 2024 г. Ваш ментор ще е сценаристът на филмите „11А“ и „12А“ Николай Колев, който ще предаде своите знания и опит, и ще ви насърчи да разкриете таланта си. Очакваме ви в Академия „Знание“!

 

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още