Какво трябва да знаете за писането на драматургичен текст

6 февруари 2024
Какво трябва да знаете за писането на драматургичен текст

Опитните драматурзи казват, че за да създадеш театрална постановка, трябва да вложиш цялото си сърце и душа. Театърът е много емоционално изкуство и всяка дума има своето значение. Да, но достатъчно ли е това? Ето няколко препоръки за начинаещи драматурзи, които ще ви насочат още преди да поемете по този път. 

 

Списък с герои

 

Много драматурзи включват дълги списъци с имената на героите в текста. Това е добър похват за начало, но ако погледнем почти всяка публикувана пиеса и списъка на героите, ще видим, че той е точно това - списък с имената на героите и нищо повече. Прекалено обширните описания обаче не помагат много за изграждането на сцените.

 

Сценични указания

 

Сценичните указания са често пренебрегвана част от драматургичния текст, а всъщност са много важен компонент от всяка пиеса. Те не само помагат за визуализацията, но и разкриват много за драматурга. Добрите сценични насоки могат да отличат великия драматург от добрия писател. Тенденциите в тази посока много са се променили обаче. 

 

Ако погледнем началото на "Смъртта на търговския пътник" на Артър Милър виждаме: "На това място витае атмосфера на сън, сън, който се издига от реалността." След това обаче указанията стават значително по-обрани.

 

 "В очакване на Годо" на Самюел Бекет е един от примерите за това: "Селски път. Едно дърво. Вечер". В някои отношения сценичните указания е хубаво да бъдат по-опростени и ясни, защото именно те предават пряко мислите на драматурга на сцената.

 

Представяне

 

Някои драматургични текстове са изпъстрени с картини, визуализации и много символи. Рядко обаче тези допълнения могат да помогнат на представянето на текста. Те внасят по-скоро усещането за излишно допълнение, отколкото за надграждане. На първо място винаги трябва да вярвате в написаното. Изобразяването на идеите теоретично може да допълни прекрасно една пиеса, но не е хубаво да обезличават или превземат самата творбата. Развийте усещане за граница и баланс.

 

Първата пиеса

 

Разбира се, създаването на собствена пиеса е дъгъл път. Ако ви е трудно, можете да направите някоя адаптация, преди да пристъпите към писането на собствен текст. Тук много важен момент е разграничаването на собствените идеи от взаимстването. Не бива да смесваме двете. 

 

Писането на драматургичен текст изисква много различни умения и практика, за да бъде овладяно. Писането и четенето си остават  вечната препоръка, която да следвате, ако искате да се развивате в тази сфера.

 

Ако искате наистина да се потопите в изкуството на драматургията и да овладеете нейните основни инструменти, то все още можете да се включите в нашия Курс по драматургично писане, който стартира на 10.02.2024 г. в онлайн Академия “Знание”.

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още