Седем съвета за писане на поезия

13 февруари 2024
Седем съвета за писане на поезия

Поезията е нежна и ни радва с красотата и изискаността си от векове. Писането ѝ обаче може да се превърне в предизвикателство за начинаещите поети. Може би не сте написали нито едно стихотворение от гимназията и не знаете от къде да започнете? Не се притеснявайте. Няма официално одобрени правила за писане на поезия, но в следващите редове ще дадем някои насоки за тези, които искат да издигнат писането си на следващото ниво. 

 

1. Четете много поезия

 

Ако искате да пишете поезия, то, разбира се, е хубаво да започнете с много четене. Вземете книга на любим поет и се потопете в магията ѝ или се впуснете в задълбочен анализ. Разгледайте основните символи, замислете се върху образите и идеята зад стиха, усетете емоцията. Вникнете с всички сетива, за да се настроите подходящо.

 

2. Запознайте се с формите на поезията

 

Всяка различна форма на поезията има свои изисквания - рима, брой редове и тема, които ги правят уникални спрямо другите стихотворения. Формата е физическата структура. Как да изберете коя е най-подходяща за вас? Ето някои от основните видове стихотворни форми:

 

  • Сонет - кратко, римувано стихотворение от 14 реда.
  • Хайку - стихотворение от 3 реда, което следва правилото 5-7-5.
  • Акростих - Стихотворение, в което първата буква на всеки ред изписва дума, която съответства на темата на стихотворението. 
  • Епопея - Поема, в която се възпяват приключенията или постиженията на герои.
  • Свободен стих - Стихотворение, което не следва правила.

 

3. Започнете с малко

 

Хайку или просто римувано стихотворение може да се окаже добро начало, вместо да се впускате в писането на дълги епоси. Не бъркайте количеството с качеството - едно безупречно стихотворение в свободен стих от седем реда е в пъти по-впечатляващо от небрежно и размито дълго таков. Красотата на поезията е да кажете много с малко думи.

 

4. Не се вманиачавайте по първия ред

 

Ако подходящите думи за начало не  ви идват наум, не се отказвайте. Продължавайте да пишете и се върнете към първия ред, когато сте готови. Началният ред е само един от компонентите на цялостното художествено произведение. Не му придавайте по-голямо значение, отколкото е необходимо.

 

5. Опитайте се да разкажете история

 

Много от идеите, които можете да опишете в роман, разказ или есе, могат да се проявят и в стихотворение. "Гарванът" на Едгар Алън По изразява точно толкова страх и заплаха, колкото и филм на ужасите. Разбира се, комуникацията е в основата на изкуството на писане на поезия, така че ако искате да разказвате кратки истории в стиховете си, приемете този подход.

 

6. Рисувайте с думи

 

Когато поетът рисува с думи, той изборазява конкретни картини в съзнанието на читателя. Както при изобразителното изкуство ,така и при творческото писане, рисуването на картини е свързано с изграждането на образи на хора, предмети и сцени. Помислете как да направите това чрез словото.

 

7. Свържете се с други поети

 

Общуването с хора със сходни интереси определено ще ви е от полза при писането на поезия. Можете да срещнете други поети на поетични четения, както това, което проведохме с куристите на Камелия Кондова преди няколко седмици. Може да намерите съмишленици и на курсовето по писане на поезия. Добрата поезия има много форми, а вдъхновение дебне отвсякъде.


Следвайте тези седем съвета, за да започнете да пишете поезия. Творчеството е процес, който подлежи на усъвършенстване, затова не се отказвайте. Работете и подобрявайте творбите си. Ако имате нужда от професионална подкрепа, включете се в някой от актуалните семинари по творческо писане на Академия “Знание”. Очакваме ви!

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още