5 начина да започнете историята си по завладяващ начин

17 октомври 2023
5 начина да започнете историята си  по завладяващ начин
Изречението, което четете в момента, има потенциал да се запечата незаличимо в съзнанието ви и да промени курса на западната цивилизация. Добре, може би това е преувеличено, но кой писател не мечтае да започне историята си по наистина завладяващ начин?

 

Както вие на първа среща, така и началото на историята ви има нужда от добро първо впечатление. Първата дума, изречение или абзац са вашият шанс читателят да остане до края. Тук са семената на вашия триумф или поражение.

 

Пет интригуващи начина да започнете историята си

 

1. Създайте инерция

 

Нужно е началното изречение да има отличителен глас, гледна точка, елементарен сюжет и намек за характеризиране. До края на първия параграф читателят трябва да разбере каква е настройката и какъв е конфликтът, освен ако нямате конкретна причина да задържите тази информация.

 

Добър пример е началното изречение от сборника с разкази „Трудно е да се намери добър човек“ на Фланъри О’Конър: „Бабата не искаше да отиде във Флорида.“

 

Тук има основен сюжет - конфликт за едно пътуване. Има чувство за характеризиране - упорита или решителна възрастна жена. Веднага се сблъсквате с поредица от въпроси: "Защо бабата не иска да отиде във Флорида?", "Къде другаде е искала да отиде?", "Кой иска тя да отиде във Флорида?". Успешното началото подвига много въпроси и носи инерция.

 

2. Малките куки хващат повече риба от големите

 

Много писатели са научени, че колкото по-необичайна или екстремна е началната им линия, толкова по-вероятно е да „закачат” читателя. Но такива големи куки имат силата лесно да разочароват читателите, ако последващият разказ не отговаря на очакванията им.

 

Ако започнете да пишете в най-драматичния или напрегнат момент от историята си, няма накъде да я развиете, освен надолу. По същия начин, ако вашата кука е изключително странна или подвеждаща, може да ви е трудно да оправдаете изискванията на читателя. Майсторството е да използвате възможно най-малката кука, за да направите улов и след това умело да дърпате в обратна посока.

 

3. Отворете историята и след това я затворете

 

В съвременното кино филмите обикновено започват с кадър, фокусиращ отблизо обект. След това кадърът се разширява и ви дава панорамен изглед. Благодарение на този ефект това, което в началото изглежда като голо тяло, всъщност се оказва парче плод. Тази техника обаче рядко работи в прозата. Повечето читатели предпочитат да бъдат „заземени“ в контекста, да „видят“ цялата ситуация и след това да се фокусират върху детайлите. Затова първо „отворете“ историята и след това я „затворете“. 

 

4. Не изпреварвайте читателя си

 

Един от най-честите капани в писането е да започнете история си с объркващо първо изречение или абзац. Този подход може да проработи, след като читателят вече е получил допълнителна информация. Проблемът е, че ако го объркате в началото, той рядко ще стигне по-далеч. Постарайте се началото да е достатъчно разбираемо и ясно за всеки, който за първи път се среща с историята ви.

 

5. Започнете с малка мистерия

 

Въпреки че не искате да объркате читателите си, може да им дадете пъзел, от който и разказвачът е озадачен. Това незабавно прави читател и разказвач партньори в престъплението. Започнете с въпрос без отговор, който може да обхване целия разказ или роман, както когато Дейвид Копърфийлд пита: „Дали аз ще се окажа героят на собствения си живот, или това място ще бъде заето от някой друг, тези страници трябва да покажат.“

 

Бонус съвет

 

Прегледайте отново началото, след като напишете цялата история. Понякога тя се развива толкова различно, че първите изречения, колкото и брилянтни да са, вече не се отнасят за разказа, който следва. Може да се наложи да ги пренапишете. Това не означава да премахвате първия си вариант изяло, запазете го за някоя бъдеща история.  

 

Брилянтното начало не може да спаси история, на която липсват други достойнства, но отличителната начална линия е като първото впечатление – по-добре е да е хубаво!

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още