Пет грешки, които начинаещите писатели правят

20 февруари 2024
Пет грешки, които начинаещите писатели правят

Докато станете успешни писатели, със сигурност ще допускате редица грешки, преди да откриете своята посока и стил. Грешките са необходима част от усъвършенстването на процеса. Много начинаещи творци обаче често допускат едни и същи пропуски, когато започват да пишат. Разказваме за пет от най-честите грешки, които начинаещите писатели правят, за да ги избегнете:

 

Перфектни герои 

 

Изкушаващо е да направите героите си съвършени, но това води до монотонен текст. Ако придадете на героите си един или два недостатъка, те ще бъдат по-реалистични. Без слабости героят ви няма какво да преодолява. Няма вътрешна борба за постигане на целите си и пространство за промяна, и израстване. За да бъде историята ви интересна, трябва да има конфликт. Нужно е героят ви да се бори, за да се развие.

 

Включване на твърде много детайли

 

Начинаещите писатели често изпадат в твърде големи подробности - кой как се движи, как гледа, какво точно яде. Тези детайли са нормални за първата чернова, но в следващите трябва да бъдат редактирани. Прозаичните детайли могат да навредят на една гениална идея. Всяка дума, която пишете, трябва да допринася за историята по някакъв начин. Както казва Стивън Кинг: "Когато историята ви е готова, махнете всичко излишно. Отървете се от всеки грам излишна мазнина.”

 

Множество гледни точки 

 

Представянето на различни гледни точки може да бъде ефективно средство за разказване, ако е направено добре. Наличието на множество перспективи ви позволява да покажете на читателя какво мислят и чувстват вашите герои. Опасността се крие в това да не разполагате с отличителни гласове за всеки герой. Направите ли гледните точки твърде сходни, рискувате историята ви да стане прекалено объркана, затова бъдете внимателни при изграждането.

 

Външна информация

 

Случвало ли ви се е да четете книга, в която историята сякаш спира по средата, за да добави външна и на пръв поглед нерелевантна информация? Това е така нареченият информационен дъмпинг. Той е често срещано явление в научната фантастика и фентъзито, където читателите се нуждаят от разяснение, за да разберат сложният свят или магическата система. Като начинаещ писател обаче избягвайте да прекъсвате историята си, за да вкарате външна информация. Разкривайте на читателя само информацията, от която се нуждае в момента.

 

Страх да правите грешки

 

Разгледахме някои често срещани грешки, които новите писатели редовно допускат, но не позволявайте те да ви спират да пишете. Най-голямата грешка, която можете да направите, е да не си позволите да допуснете нито една такава. Правенето на грешки е част от израстването ви като писател. Нека стремежът ви към съвършенство не ви възпрепятства да пишете и да споделяте историята си.

 

Всяко ново начинание минава през етапа на пробата и грешката. Най-важното е да пишете, колкото се може повече. Редакции винаги ще има, но за да промените нещо, трябва първо да го напишете, а след това да го усъвършенствате. Следвайте тези съвети и бъдете смели, а ако имате нужда от малко професионална помощ, включете се в нашите семинари по творческо писане!

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още