Как да вземете максимума от семинарите по творческо писане?

6 март 2024
Как да вземете максимума от семинарите по творческо писане?

Искате да се включите в семинар по творческо писане, но не сте сигурни какво да очаквате? За да извлечете максимума от срещите на живо и онлайн, най-важни са вашата нагласа и отношение. С какви мотиви влизате в конкретния клас по творческо писане, доколко сериозно ще се отнесете към него и колко сте склонни да работите и след края на семинара, това ще предопредели вашия успех в бъдеще.

 

А сега вижте 5 неща, които е добре да направите, за да извлечете максимума от семинарите по творческо писане:

 

1. Знайте защо се включвате

 

Много хора се записват в семинари по творческо писане импулсивно. Попадат на клас, който им се струва интересен или искат да се докосват до любим писател, който да бъде техен ментор. Други искат да проучат каква е конкуренцията, да разберат някои тънкости на писателския занаят и да създадат контакти с издатели.  

 

Преди да се запишете за семинар или работилница по творческо писане, си струва да се запитате какво ви е довело до тук. Отговорът ще ви помогне да идентифицирате истинските си нужди и да не бъдете разочаровани.

 

Някои възможни причини за участие са:

  • Искам да се уча от писател, на когото се възхищавам.
  • Имам нужда от писателска общност около себе си, за да се развивам.
  • Искам да открия своята идентичност като писател.
  • Имам нужда от повече структура и дисциплина в писането.
  • Усещам, че уменията ми за писане са в застой и искам да науча нещо ново.

2. Пишете си домашните

 

Без значение какви са вашите лични цели в класа по творческо писане, вашият ментор също има собствени цели. Въз основа на своите знания и опит, той ще ви възлага конкретни задачи, които да изпълнявате в срок. Разбира се, понякога те ще са трудни, дори тежки и неприятни, но само така се създава писателска дисциплина. Защото писането не е само моментно вдъхновение, то е повече маратон, отколкото спринт. За да извлечете максимална полза от семинарите по творческо писане, направете всичко възможно да изпълнявате домашните си в срок.  

 

3. Отнасяйте се сериозно към крайните срокове

 

По време на класовете е възможно да получите много нова информация, която трябва да усвоите на време, за да продължите напред. Семинарите изискват да полагате усилия, извън часовете, за да се движите успоредно с програмата, съставена от ментора. Спазването на крайни срокове е изключително важно, за да получите обратна връзка навреме. Затова изпращайте текстовете си в срок, така ще се възползвате максимално от градивната критика и съвети на вашия ментор.

 

4. Водете си бележки

 

Паметта лесно може да ви изневери, затова си водете бележки по време на семинарите. Те ще ви помогнат по-късно, когато планирате или пишете историята си. Няма да е от полза за никого, ако вашите бележки само събират прах на някой рафт – четете ги отново и отново. Повторното усвояване на материала ще ви помогне да вникнете в информацията и да разберете по-добре бъдещите уроци.

 

5. Учете се от другите курсисти

 

Обръщайте голямо внимание, не само на собствените си текстове, но и на тези на другите курсисти. Менторът не е единственият източник на знания, учете се от колегите си по перо. Искайте обратна връзка от тях и отсявайте добрите им идеи, стилове на писане и отличителни елементи в историите им. Самата атмосферата на работилниците по творческо писане е изключително вдъхновяваща.

 

БОНУС: Участвайте активно

 

Активното участие в дискусии е от решаващо значение за израстването ви като писател. Дори да сте срамежливи, тихи или интровертни, полагайте усилия да излезете извън себе си в полза на писането си. Задавайте въпроси, защото мълчанието е сигурен начин да не извлечете максимума от класа по творческо писане.

 

Ако искате да усетите магията на живите срещи и класове по творческо писане, включите се в работилницата на Академия „Знание“ и Катерина Хапсали. Темата е „Изграждане и тайни на въздействащия разказ”. Ще научите как се пише ударно начало, как се развива сюжет, който приковава читателското внимание и как да изградите вълнуващ финал.

 

Работилницата с Катерина Хапсали ще се проведе на 23 и 24 март (събота и неделя) в София. Все още има свободни места. Вижте как да се включите ТУК. Очакваме ви!

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още