7 стъпки как да напишете завладяващ трилър

1 април 2024
7 стъпки как да напишете завладяващ трилър

Как се пише трилър? Името казва почти всичко, нали? Определящата характеристика на трилъра е, че той вълнува. Хваща читателя за гърлото, тласка го напред и не го пуска, докато историята не свърши, а понякога дори и тогава. Трилърът не е просто разходка с влакче в увеселителен парк. Той е като цял ден първокласно преживяване в увеселителен парк.

 

Необходимите съставки за един трилър включват конфликт и напрежение, облечени в завладяваща опаковка, която не спира да изненадва до самия финал. Когато читателят отвори трилър роман, той жадува за определен тип изживяване. Вие трябва да предложите това изживяване, което той очаква, но по неочакван начин. Трудно, нали?

 

Затова ви споделяме 7 стъпки как да напишете завладяващ трилър:

 

1. Опустошително престъпление

 

Трилърите включват престъпление и по-голямата част от романа обикновено се състои от напрегнати опити за предотвратяването му. Ако няма престъпление в началото на книгата, трябва да има достоверна заплаха за такова. Съсредоточете историята си върху усилията на героя да предотврати извършването на очакваната катастрофа.

 

2. Живот, свобода и справедливост

 

Животът, свободата и справедливостта са ценностите, заложени на карта в един трилър. Читателите се идентифицират с героя. Те искат да се чувстват на ръба, почти да загубят живота или свободата си и да се отдръпнат от зейналите челюсти, точно когато се затварят. Читателите копнеят да прегазят злодея и да видят как си получава заслуженото. Дайте им това удоволствие чрез историята си.  

 

3. Разкрийте залозите

 

Животът, свободата и справедливостта са заложените нематериални активи в историята. Освен това обаче трябва да има и друг, по-конкретен залог – формула за биологично оръжие, което ще позволи на злодея да превземе планетата; машина на времето, програмирана да доведе Хитлер в съвременния свят и т.н. Изяснете целта на злодея, както и ужасните последици от неговия успех, така че читателите да могат активно да участват в историята. Какво може да спечели или загуби вашият герой?

 

4. Баланс на силите

 

И героят, и злодеят трябва да са брилянтни, могъщи или по някакъв начин да вдъхват страхопочитание. И двата образа са сложни и многопластови. За да създадете напрежение, балансът на силите трябва да бъде драстично наклонен в полза на злодея. Измислете какъв недостатък има героят, който го задържа от така желания успех.

 

Злодеят също има недостатъци, но те могат да се окажат предимство до кулминационната сцена. Ако можете да завъртите историята така, че недостатъкът му да играе роля в крайната му гибел, ще създадете един наистина добър трилър. Ако книгата ви не започва с директен, личен конфликт между героя и злодея, то в края на историята нещата вече трябва да са станали лични.

 

Вижте още: Тайните на магическия реализъм: Защо превзе съвременната литература?

 

5. Улики

 

Вашите герои в трилъра трябва да следват улики и фалшиви следи, преминавайки през поредица от цикли на опит-неуспех. Направете така, че ситуацията изглежда все по-безнадеждна и опасна с всеки цикъл до последния пробив, който води до окончателна победа за едната страна и поражение за другата.

 

6. Кулминационна сцена

 

Това е върхът на вашата история. Противно на всичко, вашият герой трябва по някакъв начин да надхитри или надвие лошия, като в идеалния случай използва собствения недостатък на злодея срещу него. Представете си, че това е най-високата точка от разходката с влакчето в увеселителния парк, след която след стръмно спускане. Това е критична сцена, така че сложете повече от вашите писателски хитрости в тази кошница.

 

7. Фалшив завършек

 

Знаете онзи момент във филмите на ужасите, когато чудовището най-накрая е победено и героят се отвръща от изкривената, ужасяваща гледка на мъртвото създание, за да си поеме дъх. Но какво се случва зад него? Чудовището се надига. Това е основен похват на разказване в жанра трилър.

 

Накарайте читателя да си мисли, че всичко е свършило, насочете вниманието му в друга посока и чак след последна напрегната схватка преминете към същинския финал. Разбира се, може да изберете и друг похват за край на историята, но не пренебрегвайте и този вариант.

 

Написването на завладяващ трилър изисква деликатен баланс между напрежение, конфликт и изненада. Следвайте тези седем стъпки и пленете публиката си, като я оставите гладна за още приключения.

 

Вижте още: 5 техники да изберете подходящо име на измислен герой

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още