• Начало »
  • Новини »
  • Как да намерите баланс между творчество и дисциплина в писането?

Как да намерите баланс между творчество и дисциплина в писането?

24 октомври 2023
Как да намерите баланс между творчество и дисциплина в писането?

В писането творчеството без дисциплина е хаос, а дисциплината без творчество е мъртво изкуство.

 

Вдъхновението е инструментът за идеи, а продуктивността и дисциплината са това, което ви движи напред. За да имате успех като писател, е нужно да обедините и двете. Знаем, че дисциплината се тренира, но какво се случва с вдъхновението?

В много романтични представи писателят сяда и на един дъх написва завладяващ разказ или няколко глави от книгата си. Истината обаче е, че писането е повече дисциплина и постоянство, отколкото моментно вдъхновение.

Вижте нашите 5 съвета как да постигнете правилния баланс между творчеството и дисциплина, за да завършвате историите си и да бъдете по-добри и успешни в творческото писане.

1. Поставете си конкретна цел в писането

 

Преди да започнете да пишете, поставете си крайна цел. Тя може да е днес да напишете 10 страници от романа си или да напишете началото на разказа, който отдавна ви се върти в главата. Седнете пред белия лист и запишете идеите си, дори да са хаотични. Това е по-добре, отколкото да не работите върху историята си.

2. Уловете часовете на вдъхновението

 

Всеки човек има определени часове в деня, в които е по-креативен. За някои това е рано сутрин, за други следобед или късно вечер. Помислете кои са вашите часове за вдъхновение и ги използвайте всеки ден, за да пишете.

 

3. Ограничете разсейването

 

Всеки може да се разсее, докато пише, особено ако в момента не чувства силно вдъхновение. За да си спестите тези моменти и да подкрепите дисциплината си, премахнете разсейващите фактори в средата около вас. Изключете звука на мобилния телефон и известията, изолирайте страничните шумове, доколкото е възможно, пуснете си музика, ако това ви помага. Осигурете си достатъчно светлина и удобна поза, докато пишете, за да се концентрирате само върху тази дейност.

4. Правете почивки

 

Вдъхновението обича глътките въздух, затова си давайте кратки почивки, ако ви е трудно да продължите историята. Най-креативните изблици могат да дойдат неочаквано, когато правите нещо съвършено различно от писане. Редувайте дисциплина със спонтанни решения, които да ви дадат ново усещане и гледна точка.

 

5. Развийте творческа дисциплина

 

Творческото писане изисква творческа дисциплина. Много хора си казват: „Аз съм креативен, нямам нужда от рутина. Просто измислям нещата в движение.“ Това е погрешно схващане, защото измислянето на нещо не е същото като създаването му.

 

За целта имате нужда от един специален вид дисциплина – творческа дисциплина. Например, ако пишете роман, не е важно да имате безброй много идеи, а да сте добри в идентифицирането на силните и слабите страни на една идея. След това да я разработите от начало до край на листа.  

 

Наличието на твърде много идеи би ви объркало, би потушило ентусиазма и дисциплината ви. Ключът към творческия успех не е повече идеи, а повече дисциплина.

 

Ако имате нужда от още ценни съвети за творческото писане, както и водач, който да ви навигира през процеса по създаването на една история, разгледайте актуалните онлайн семинари по творческо писане на Академия „Знание“. Вашата история започва тук!

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още