5 упражнения по творческо писане, които да опитате

23 април 2024
5 упражнения по творческо писане, които да опитате

Да се научите да пишете белетристика е като да тренирате за маратон. Преди да се подготвите за основното събитие, е добре да загреете и разтегнете творческите си мускули. Независимо дали сте начинаещ автор или вече имате публикувани творби, творческите упражнения са чудесни за преодоляване на писателски блокажи и за раздвижване на въображението.

 

Какво представляват упражненията по творческо писане?

 

Упражненията по творческо писане са кратки изблици на импровизационно писане. От един ред до кратък разказ, тези упражнения подтикват писателя да подходи към позната тема по нов начин. Те включват кратки, спонтанни задачи, които да превърнете в част от ежедневието си, за да се научите как да подхождате към една история по различни начини. Упражненията по творческо писане са предназначени да подобрят уменията ви, да предизвикат нови идеи за истории и да ви направят по-добър писател.

 

5 упражнения по творческо писане

 

1. Оставете се на потока на вашето съзнание

 

Седнете пред празния лист и просто започнете да пишете. Не спирайте, за да редактирате или обмисляте. Правете това упражнение всяка сутрин, щом се събудите. Потапянето в потока на все още съненото ви съзнание може да роди гениални идеи. Просто оставете мозъка да води, а пръстите ви да пишат.

 

2. Позната история от нова гледна точка


Вземете сцена или глава от някоя любима книги и я напишете от гледна точка на друг герой. Изключете главния герой, за да видите как историята може да бъде разказана по друг начин. Друг вариант на това творческо упражнение е да запазите главния герой, но ако авторът е разказал историята от първо лице, вие да я пренапишете от трето лице. Каква информация се пропуска, когато сменяте гледните точки? Какво знае или не знае читателят в този нов начин на разказване на историята? Отговорите могат да ви изненадат и събудят неподозирани идеи.

 

3. Използвайте подкани за творческо писане

 

За да генерирате идеи за писане, използвайте подкани за писане, наричани също „начало на история“. Подканата за писане е изречение или кратък пасаж, който писателят използва като трамплин за писане на спонтанна история.

 

  •  „Спомням си…“ - Започнете да пишете с фразата „Спомням си…“ и споделете всеки спомен, който първо ви хрумне.
  • За първи път – Започнете с описание с нещо, което се случва за първи път – първа целувка, първи рожден ден, първи работен ден или каквото „първо“ ви интересува най-много.
  • Имайте вяра - Пишете за вярата, вашата или на някой друг, и какво означава за вас да бъдете „верни“.

 

4. Напишете писмо до по-младото си аз

 

Искало ли ви се е някога да можете да кажете нещо на по-младото си аз? Ето вашия шанс. Помислете за тема, която искате да разгледате или важно събитие и напишете писмо до по-младото си аз, сякаш сте отделен човек. Предложете съвет или изпратете съобщение, което бихте искали да сте получили, когато сте били дете или младеж.

 

5. Заемете чужда историята и я направете своя

 

Помислете за невероятна история, която някой ви е разказал. Може би член на семейството, като баба и дядо, е споделил важен момент от живота си, случил се преди десетилетия. Опитайте се да напишете историята така, сякаш се е случила на вас. Ако това е по-старо събитие, най-вероятно липсват подробности. Изяснете ги от вашата въображаема гледна точка.

 

Упражненията по творческо писане са чудесен начин да се поддържате във форма, да откривате нови идеи и нови подходи в творбите си. Те далеч не са само за начинаещи писатели, а за всеки, който иска да развива и подобрява стила си на писане. 

 

Ако вие сте от тези хора, включете се в онлайн семинарите по творческо писане и работилниците на Академия „Знание“. Директната работа с изявени писатели, ценната обратна връзка и контактът с толкова много пишещи хора ще ви издигне на ново ниво в творческото писане!

 

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още