Как да изградите правилно семейни отношения в текст 

29 април 2024
Как да изградите правилно семейни отношения в текст 

“Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно е нещастно посвоему” пише Лев Толстой в началото на романа “Ана Каренина”. Описването на семейни отношения може да е предизвикателство дори за най-опитните автори. Въпреки че не съществува точна формула как се описват отношенията в едно семейството, все пак ще ви дадем пет насоки за пълноценно предаване на тези сложни взаимодействия.1. Поговорете със семейството си Провеждането на честен разговор с цялото ви семейство за различни случки от миналото може да ви помогне да изградите семейна история в разказа или романа ви. Така можете да наблюдавате реакциите им и да заимствате ситуации, които да вплетете в сюжета на историята ви. Поговорете с тях за различни семейни легенди и интересни събития от детството на майка ви или баща ви.2. Осигурете си предисторияИсторията на живота на всеки човек е различна - не всеки израства в щастливо семейство, но е важно да се признае, че един човек е продукт на своето възпитание и семейна среда. Понякога е по-лесно да опишете негативна семейна обстановка, отколкото щастливо и сплотено семейство. Всяка семейна история има своя собствена травма или друго ключово житейско събитие, което е довело до определено поведение. В някои случаи обаче всичко е наред и единствено дребни ситуации са помрачили семейното щастие. Просто си изберете линия и запознайте читателя с предисторията на рода, който описвате. Искате ли да овладеете умението да предавате различни емоции и случки в текст? Включете се в някой от нашите семинари по творческо писане и се учете от едни от най-добрите български писатели!3. Помислете за ролята на всеки член на семействотоАко пишете за голямо семейство с дълга история, помислете защо точно него искате да опишете? Каква е ролята на всяко дете в това семейство? Какво се е случило с онзи чичо, който се завръща по средата на историята ви? Същото важи за случаите, в които пишете за сирак с трудно детство, загубил майка си при раждането, а баща си във война. Не забравяйте, че пишейки за едно семейство, трябва да предвидите ролята на всеки един негов член и как всяка ситуация се е отразила на живота и изборите, които прави.

 

 

4. Подберете си истории, които да включитеВ началото на процеса на писане може да се окаже, че сте направили списък с анекдоти за вашето семейство, които планирате да разкажете в историята си. Изберете само случки, които се отнасят до основното послание, което искате аудиторията да разбере за семейството. Ако то е щастливо - не го затормозявайте с прекалено чести свади. За да вкарате дълбочина, може да включите някоя тъмна тайна. Обичайно винаги има нещо скрито.

 

 

5. Преработвайте разумно

 

При първата чернова винаги се включват много детайли. Ако обичайно опитните писатели съветват да орежете всичко излишно, то при описанието на семейни отношения внимавайте да не премахнете прекалено много и така да направите историята твърде неясна или повърхностна.Майсторството в изграждането на семейни отношения изисква много практика. Ако имате нужда от повече насоки или искате да почерпите вдъхновение от други писатели, включете се в някой от нашите семинари по творческо писане и станете част от семейството на Академия “Знание”.

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още