Как да напишете история, която показва, вместо само да разказва

7 май 2024
Как да напишете история, която показва, вместо само да разказва

Създаването на завладяващ разказ е свързано с умението да ангажирате сетивата и емоциите на читателя. Една мощна техника в разказването на истории е да „покажете“, а не да „разкажете“. Вместо да твърдите, че даден герой е смел, добър или жесток, покажете тези качества на читателите, нека ги усетят и разберат сами, за да изградят по-дълбока връзка с историята.

 

В тази статия ще ви дадем няколко практически съвета и примери, които ще ви насочат в писането на истории, които повече „показват“, отколкото „разказват“.

 

Как да „показвате“ в историите си?

 

Да приемем, че пишете за момче на име Нейтън, което е насилник. Бихте могли просто да кажете на читателите: „Нейтън е побойник“. От друга страна, ако опишете как Нейтън се сбива с дете на детската площадка, читателите сами ще решат, че той е побойник. Това наблюдение "от първа ръка" ще има много по-голямо въздействие от всяка информация, която "кажете". Читателите няма да харесат или намразят герой, само защото вие сте им го казали. Но след като прочетат как Нейтън маже с кал лицето на малко момиче, те вероятно няма да одобрят действията му и сами ще си изградят по-правдива представа.

 

Ето няколко примера за „разказване“ и „показване“.

РАЗКАЗВАНЕ: Андреа е разстроена, но се опитва да го скрие.

ПОКАЗВАНЕ: Андреа се насилва да се усмихне, но ръцете й треперят.

РАЗКАЗВАНЕ: Хотелската стая беше страховита.

ПОКАЗВАНЕ: Иван седеше на леглото и се взираше в петната с цвят на засъхнала кръв по килима. Светлините продължиха да мигат, после внезапно угаснаха, потапяйки го в непрогледен мрак.

 

Вижте още: 5 упражнения по творческо писане, които да опитате

 

Как да превърнете разказването в показване?

 

Да вземем за пример изречението „Офисът на Марк е натрапчиво спретнат“. Запитайте се какво значи спретнат, опишете го така, сякаш в момента сте в него. Или „Криси беше раздразнена от Лиза“ - как разбирате, че някой е раздразнен в реалния живот? Какви признаци ви подсказват за това? Опитайте се да предадете реакцията на Криси, когато се е почувствала раздразнена.

 

Показването е по-живо и интересно, отколкото разказването. От друга страна, понякога има смисъл да разкажете, вместо да покажете. Ако Иван е лекар, не е нужно да го „показвате“ с бяла престилка и стетоскоп. Може просто да кажете „Той е лекар“. Това бързо дава на читателите информацията, която трябва да знаят.

 

Ако можем да ви дадем един по-универсален съвет, той е: Изберете похвата да „показвате“, когато целта ви е да накарате читателите да почувстват нещо.

 

Два съвета за повече „показване“ и по-малко „разказване“ в историите

 

Смятате ли, че сте твърде разказвателни в историите си? Ето две неща, които да направите, за да се научите да „показвате“ и да помогнете на читателя сам да си направи извод или да преживее дадена сцена.  

 

1.  Добавете диалог

 

Ако се чудите как точно да предадете настроението на дадена сцена, добавете диалог. Нека читателите „чуят“ точните думи, които даден герой казва и сами си направят извод за ситуацията.

 

2. Добавете герой

 

Ако вашият герой е сам, срещнете го с друг герой и ги накарайте да си взаимодействат. Трудно е да се използва "показване" в сцена, в която човек седи сам и обмисля нещата.

 

Магията на „показването“

 

Овладяването на изкуството да се показва, вместо да се разказва, е от ключово значение за всеки писател, който иска наистина да плени публиката си. Потопете читателите в ярки сцени и им позволете да направят свои собствени заключения. Така историята ви ще се превърне в динамично пътуване за сетивата.

 

Магията на показването се крие в способността му да предизвиква емоция и съпричастност, трансформирайки думите в преживявания, които остават дълго след отгръщането на последната страница.Така че, независимо дали създавате роман, разказ или сценарий, въвличайте читателя в сцените и виждате как историята ви се издига до нови висоти.

 

Ако имате нужда от малко помощ и насока, включете се в онлайн семинарите по творческо писане и работилниците на живо на Академия „Знание“. Вашата история започва тук!

 

Академия “Знание” набира разкази и стихотворения на тема “МАЙКА” за издаване на луксозен сборник до 31 май 2024 г.

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още