• Начало »
  • Новини »
  • Видове разказвачи и как да изберете правилния за вашата история

Видове разказвачи и как да изберете правилния за вашата история

3 юни 2024
Видове разказвачи и как да изберете правилния за вашата история

Нека поговорим за различните видове разказвачи и как да изберете правилния за вашата история! Кой да е гласът или гласовете, които ще предадат историята по най-интригуващия и разбираем начин? Какви са разликите между разказвач от първо, второ и трето лице? Разберете в статията!

 

Разказвач от първо лице

 

Разказвачът от първо лице обикновено е герой в историята, който използва „аз“, за да опише събитията от собствената си гледна точка. Предимства от използването на разказвач от първо лице:

 

- Непосредственост - Разказът от първо лице въвлича читателите в историята.


- Глас - Вашият разказвач може да има интересен или забавен стил, който допринася за изживяването на читателя.


- Развитие на характера - Читателите опознават разказвача като личност, чувстват го по-близък и му имат доверие.

 

Недостатъците на разказа от първо лице:

 

- Ограничава разказването на историята до гледната точка на един герой.
- Може да е по-трудно да дадете на читателите цялата необходима информация.
- Гласът на вашия разказвач също може да бъде ограничаващ, например ако той е дете.

 

В романа „Евангелие на отровното дърво“ Барбара Кингсолвър използва различни разказвачи от първо лице за различните глави. Това е възможно решение, ако искате да пишете от първо лице, но да включвате различни гледни точки. В „Евангелие на отровното дърво“ всяка глава е обозначена с името на своя разказвач, за да не се объркат читателите.

 

Ненадежден разказвач

 

„Ненадежден разказвач“ е вид разказвач от първо лице, чиято версия на събитията не е напълно достоверна. Той може да бъде предубеден или заблуден относно някои аспекти на историята, която разказва. Може дори умишлено да се опитва да заблуди или манипулира читателя.

 

Можете да използвате ненадежден разказвач за:

- да добавите слоеве на психологическа сложност към вашата история;
- хумор ;
- създаване на мистерия или напрежение;
- създаване на сюжетен обрат (напр. в края на историята читателите откриват, че определени неща не са такива, каквито са изглеждали).

 

Вижте още: 7 причини да участвате в писателски ритрийт

 

Разказвач от трето лице

 

Разказвачът от трето лице е авторски глас, който разказва историята, използвайки „той“, „тя“, „те“ и т.н. Дори в разказа от трето лице често има определен герой, чиято перспектива се използва за показване на сцена или история. Това се нарича "ограничен разказ от трето лице".

 

Например, романите за Хари Потър обикновено се разказват от гледната точка на Хари, но не и с неговия глас (Хари се нарича „той“ и „той“, а не „аз“). Като ограничите разказването си до гледната точка и опит на един герой, получавате някои от предимствата на разказването от първо лице.

 

Читателите започват да се чувстват така, сякаш самите те са този герой, който преживява събитията от първа ръка. Можете дори да напишете части от историята с „гласа“ на мислите на вашия персонаж.

 

Предимства на разказването от трето лице:

 

- Гъвкавост - Дава ви най-много възможности да разкажете историята от различни гледни точки.

- Авторски стил - Вместо да пишете с гласа на герой, пишете със собствения си глас, който може да е по-поетичен, изискан или нюансиран от начина, по който вашият герой би говорил естествено.

 

Основният недостатък на разказването от трето лице е, че губите част от интимността, която можете да получите с разказа от първо лице, както и шанса да пишете изцяло с гласа на героя.

 

Разказвач от второ лице

 

Разказвачът от второ лице разказва история, използвайки „ти“, сякаш събитията се случват на читателя. Този похват не е често срещан в художествената литература. Ефектът може да бъде интересен, но също така може да се почувства измамно, ако не е направен добре.

 

Ако не сте сигурни какъв вид разказвач да използвате в една история, най-доброто нещо е да експериментирате. Опитайте да напишете една и съща сцена от различни гледни точки и вижте коя версия работи най-добре. Ако имате нужда от помощ и насока, включете се в някой от актуалните семинари и работилници по творческо писане на Академия "Знание"! 

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още