14-дневно предизвикателство за творческо писане

17 юни 2024
14-дневно предизвикателство за творческо писане

Знаем, че времето за писане все не достига. Сред ангажиментите на работа, със семейството, в дома ни се иска да си откраднем няколко спокойни минути или часове, за да излеем идеите си на белия лист.

 

Точно затова ви предлагаме едно 14-дневно предизвикателство за писане, което включва упражнения за всеки ден, в продължение на две седмици. Най-добрата част е, че можете да пишете много или малко, без натиск и без да се чувствате зле от това. Важното е да поддържате форма и да създадете навик, с който писането на стане част от ежедневието ви.

 

14-дневното предизвикателство за писане

 

Ден 1

Направете писмена разходка по вашата улица и до любимото ви място през очите на някой друг.

 

Ден 2

Помислете за трима души в живота си. Придайте на вашия герой косата и смеха на човек 1, лицето и хобитата на човек 2 и гардероба и маниерите на човек 3. Това е вашият нов главен герой. Чувствайте се свободни да му дадете и други характеристики.

 

Ден 3

Опишете какво прави вашият герой първите 60 секунди, след като се събуди сутрин.

 

Ден 4

Представете си, че вашият герой току-що се е превърнал в статуя. Опишете неговите мисли.

 

Ден 5

Последната течност, която сте изпили, е превърнала вашия герой в супергерой. Какво му позволяват да прави новите сили?

 

Ден 6

Помислете за любимата си храна. Опитайте се да я опишете по възможно най-отблъскващия начин.

 

Ден 7

Спомнете си за финала на любимия ви филм и напишете нов.

 

Ден 8

Вашият герой среща непознат в автобуса. Неговото мнение за човека се променя до края на пътуването. Как се случи тази промяна?

 

Ден 9

Последното нещо, което сте докоснали (освен клавиатурата, мишката, екрана и т.н.) се опитва да убие вашия герой. Обяснете как и защо.

 

Ден 10

Спомнете си за клише, което ненавиждате. Пренапишете го, като запазите значението му непокътнато.

 

Ден 11

Превърнете съществуващ протагонист в антагонист, като промените едно малко нещо в него.

 

Ден 12

Разкажете историята на човек, който живее в мотел.

 

Ден 13

Вашият герой открива стар медальон. Обяснете какво е значението на предмета за него.  

 

Ден 14

Помислете за най-големия си страх. Ако е предмет, човек или място, опишете го привлекателно. Ако е някакво преживяване, нека звучи забавно.

 

Не беше толкова страшно, нали?

 

Кои упражнения от 14-дневното предизвикателство за писане ви харесаха най-много? Изненада ли ви нещо в писането ви? Успяхте ли да си създадете навик за писане и да се придържате към него всеки ден?

 

Дори и да не сте изпълнили всички предизвикателства, вие сте написали повече, отколкото бихте направили, ако изобщо не участвахте в тези упражнения. Писането, освен наслада за душата, изисква и много работа.

 

Ако имате нужда от вдъхновяваща среда за писане, включете се в работилниците и семинарите по творческо писане на Академия „Знание“. Очакваме ви!

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още