8 техники за развитие на достоверен персонаж

30 октомври 2023
8 техники за развитие на достоверен персонаж

Независимо дали обсъждаме Хамлет или Хари Потър, най-добрите истории не са тези за невероятни събития, а за впечатляващи герои. Докато владеенето на сюжета може да ви помогне да развиете вълнуващи обрати, пълнокръвното развитие на персонажа привлича читателите, като им дава силни герои, с които да се идентифицират.

 

Какво е развитие на персонажа и защо е важно?

 

За да развиете успешно вашия персонаж, е нужно да му дадете индивидуалност, дълбочина и мотивация, които го задвижват в историята. Не е нужно вашият герой да спасява света, той може да се опитва да спаси семейството си от надвиснала опасност или да се бори за бизнеса, за да го предпази от фалит. Вашата работа е да установите какво е важно за вашия герой. В идеалния случай това е нещо, с което читателят може да се свърже. Помогнете му да си представи какво може да се случи, ако героят загуби своята битка.

 

8 техники за развитие на персонаж

 

Когато пишете художествено произведение, се пригответе да прекарате много време в изясняване на подробностите за това кои са героите, отвътре и отвън. Вашата цел е да създадете запомнящи се персонажи. Ето 8 техники как да го направите:

 

1. Установете мотивацията на героя

 

Помислете за стремежа на Хари Потър да победи Лорд Волдемор като отплата за убийството на родителите му. Достоверните герои са водени от дълбоко вкоренена мотивация и имат цел, която се опитват да постигнат. Изяснете движещата сила на главния герой в началото, защото тя ще предопредели последващите действия.

 

 

2. Изберете глас

 

Кой ще разкаже историята? Гледната точка от първо лице позволява на героя да разкаже историята, използвайки местоименията „аз“ и „мен“. Гледната точка от трето лице е глас, който е извън действието. Тогава разказвачът определя как информацията за героя да се разкрие в хода на историята.

 

3. Направете бавно разкриване

 

Не разкривайте твърде много, когато за първи път представяте героя. Споделяйте информацията малко по малко, докато разказвате историята. Вие, като автор, обаче трябва да сте си изяснили всички детайли около героя предварително.

 

4. Създайте конфликт

 

Конфликтът изправя противоположни сили една срещу друга и най-често включва главния герой. Например, ако имате силни характери, изпробвайте тяхната решителност, като ги поставите срещу нещо, което разкрива слабостите им. Конфликтът може да бъде външен, но и вътрешен, когато героят трябва да действа против морала си или да се бори с противоположни убеждения.

 

5. Дайте предистория

 

Всички имаме предистория и всеки от вашите измислени герои също се нуждае от такава. Разровете се в живота и миналото на персонажа и изяснете неговата история. Дори да не я разкажете, предисторията ще ви помогне да разберете и обосновете поведението му.

 

6. Използвайте прототипи

 

За да създадете правдоподобен герой, използвайте характеристиките на реални хора, които познавате. Това ще ви помогне да създадете многоизмерен персонаж, с разпознаваеми личностни черти и странности, който изглежда напълно автентично.

 

7. Опишете външността на героя

 

Какъв е цветът на косата и на очите. Колко е висок? Има ли нещо особено във външния му вид? Какъв е езикът на тялото му? Опишете го, за да помогнете на читателите да си представят по-реалистичен образ на вашия герой.

 

8. Разработете второстепенни герои

 

Създавайте различни видове герои, които контрастират един с друг, като Доктор Уотсън и Шерлок Холмс или Драко Малфой и Хари Потър. С тяхна помощ ще осветлите силните страни или недостатъците на главния герой.

 

Въпросник за развитие на персонаж

 

Използвайте тези въпроси, за да изградите достоверен образ на вашия герой.

 • Какво е името на вашия герой?
 • Какъв е неговият пол?
 • Кога е роден?
 • На каква възраст е в началото на романа?
 • Как изглеждат?
 • Какво е състоянието/настроението му?
 • Къде живее?
 • Какво яде?
 • Как се облича?
 • Какви важни преживявания е имал в живота си?
 • Имал ли е травматични преживявания?
 • Какво е било детството му?
 • Върху какво размишлява героят?
 • Има ли някакви мании?
 • Има ли някакви медицински състояния?
 • Какво обича да прави в свободното си време? (Има ли свободно време?)
 • Влюбен ли е? В кого?
 • Какви са приятелите му? Какви са техните хобита?
 • От какво се срамува най-много?
 • Каква е неговата голяма тайна?
 • Каква е неговата мисия?

Ако искате да научите повече за изкуството да създаваш вълнуващ и достоверен персонаж, разгледайте актуалните семинари по творческо писане на Академия „Знание“. Ваши ментори ще бъдат едни от най-изтъкналите съвременни български писатели!

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още