Капани при писане на диалог и как да ги избегнете

7 ноември 2023
Капани при писане на диалог и как да ги избегнете

Диалогът – един от големите препъни камъни за много начинаещи (и не само) писатели.

Когато диалогът е написан добре, се чете лесно и бързо, героите оживяват, сюжетите се развиват и читателите трескаво прелистват страниците, докато се гмуркат по-дълбоко в историята.

 

Вашите герои се нуждаят от гласове, които съответстват на тяхната възраст, професия и характер, за да бъдат автентични.

 

Представяме ви 4 от най-популярните капани при писането на диалог и съвети как да се спасите от тях.

 

Капан №1 - Дървен диалог

 

Важно е да четете диалога на глас, докато го редактирате, защото думите, които поставяте в устата на вашия герой, трябва да звучат естествено и спонтанно. За разлика от реалните диалози, в творческото писането се старайте да избягвате повторенията, паразитните думи и всичко, което затруднява плавното четене на текста.

 

Когато препочитате ръкописа си, премахнете всички обръщения с името на героите, които правят диалога неестествен. Ето и нагледен пример за т. нар. „дървен диалог“, от който да се пазите:

 

—  Поздравления за повишението ти, Боб.

— Благодаря, Джанис.

— Планираш ли да празнуваш със съпругата си, Боб?

—  Да, Джанис. Излизаме на вечеря.

 

Капан №2 - Незначителен диалог

 

Разговорите в реалния живот често започват с думите „Как си? Днес времето е чудесно, нали?“. Когато редактирате ръкописа си, помислете дали има някаква истинска цел вашите герои да участват в разговор (за да издадат нервност или нетърпение, например). Ако въвеждащите реплики са незначителни, премахнете ги.

 

Също така потърсете къде в диалога съобщавате неща, които вече са известни на всеки от героите в сцената. Ако говорещият няма какво ново да каже, да попита или разкрие, относно припомненото минало събитие, това превръща диалога ви в незначителен. Дайте му нова посока на движение или го изтрийте.

 

Капан №3 - Повтарящ се диалог

 

Диалогът трябва да бъдат редактиран толкова строго, колкото всяка друга част от историята, особено когато става въпрос за премахване на ненужните повторения.

Прочетете всяка реч на глас и излишното ще изплува. Например: "Той беше избран единодушно. Всички гласуваха за него." Второто изречение повтаря първото и може да бъде премахнато.

 

Понякога цели сцени се повтарят в диалог от герой, който е преживял събитие по рано в историята, но описва подробно на друг герой. Спестете си повторението с изречение от типа: „Той каза на Лорънс какво се е случило на пристанището“.

 

ВИЖ ОЩЕ: 8 ТЕХНИКИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ДОСТОВЕРЕН ПЕРСОНАЖ

 

Капан №4. - Гол диалог

 

Във всеки разговор в реалния живот има скрит подтекст, предаден от неизказани улики. Състоянието на говорещия се разкрива от: позата на тялото му, физическите му действия, изражението на лицето и тона на гласа. За да вдъхнете живот на диалога, дайте му подтекст, който читателят да си представи.

 

Докато редактирате ръкописа си, потърсете „голи“ речи, които се нуждаят от едно или повече от следните пояснение:

  • Описателни етикети (той каза, тя настоя) – така ще помогнете на читателя да проследи кой говори, какъв е маниерът му. Например: „-Няма да влизам там, промърмори Джери.“
  • Действията на говорещия, когато противоречат или засилват изречените думи, или когато помагат на читателя да си представи по-лесно сцената. Например: „-Няма да влизам там“, промърмори Джери и долната му устна потрепери“.
  • Сетивните впечатления на говорещия, за да се установи обстановката и душевното му състояние. Например: „Свредлото в съседната стая прозвуча гладно. Кожата на Джери настръхна. „Няма да влизам там“, измърмори той и долната му устна потрепери“.

 

Следващият път, когато трябва да построите автентичен диалог, внимавайте за някой от тези четири капана. Вече знаете как да ги прескочите!

 

Ако искате да разберете повече за ролята на диалога в литературата и да научите техники за създаване на запомнящи се разговори, запишете се в нашите онлайн семинари по творческо писане!

 

 

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още