Как да си създадете рутина за писане?

20 ноември 2023
Как да си създадете рутина за писане?

Едно от големите предизвикателства за всеки писател, е да разбере как работи мозъкът му. Някои могат да пишат с часове, други се изморяват по-бързо. Всички обаче можем да се съгласим – за да завършите даден текст, трябва да имате подходяща рутина. Такава, която пасва на вашите нужди. Как да я изградите?

Представяме ви пет съвета, които ще ви помогнат да реализирате най-добрата за вас рутина за писане:

 

1. ПОСТАВЕТЕ СИ КОНКРЕТНИ ЦЕЛИ

 

Искате ли да пишете по една, по пет или по десет страници на ден? Всичко зависи от вас, но си го поставете като цел. Така ще носите отговорност към себе си, защото сте дали обещание на най-важния за вас човек – самите вие. Когато имате цел, сте свършили половината работа.

 

След това си изградете рутина около нея. Как? Знаейки колко време ви отнема самото написване, отделете толкова часове от деня си. Така ще дадете сигнал на мозъка, че имате ресурс, остава само реализацията.

 

2. НЕ ЧАКАЙТЕ "ПОДХОДЯЩИЯ МОМЕНТ"

 

Често живеем по стриктен график – задачи, работа и всичко това от сутрин до вечер. Ако обаче писането ви е приоритет, следва да отделите достатъчно време в натовареното си ежедневие специално за това. Не оставяйте писането като последна задача, за която „ако остане време, ще свърша“. Важно е да имате специално времево пространство за целта и то всеки ден.

 

3. СЪЗДАЙТЕ СИ КЪТ ЗА ПИСАНЕ

 

Безспорно обстановката влияе много на настройката ни. Ако усещате, че когато лежите в леглото, не можете да намерите мотивация да пишете, то значи е време за промяна. Създайте си кът само за писане, направете го уютен, удобен и подходящ за целта. Добавете тефтери, моливи и химикали.

 

Ако предпочитате да пишете на електронни устройства, сложете си вдъхновяващ тапет на компютъра и телефона. Пригответе си кафе или чай и ги сложете до вас. Пуснете си релаксираща, класическа или друг вид музика, които ви помагат да сте по-концентрирани и да се потопите в процеса. 

 

Лепящите бележки на тематични места в къщата също могат да ви помогнат, тъй като ще ви напомнят за поставеното пред вас самите обещание.

 

4. ПИШЕТЕ, КОГАТО СТЕ НАЙ-КРЕАТИВНИ

 

Всички познаваме човек, който е изключително бодър и креативен сутрин. А може би вие сте този човек? Или ви идват брилянтни идеи, когато всички у дома спят? Независимо в коя графа попадате, е хубаво да оставяте креативната работа именно за тези моменти. Наблюдавайте се и открийте кога най-често ви хрумват най-интересните идеи и пишете именно тогава. Може да ви се струва трудно да намерите време точно тогава, но не забравяйте, че всичко зависи от вас и приоритетите ви.

 

5. СПАЗВАЙТЕ РУТИНАТА СИ

 

Каквато и рутина да си създадете – следвайте я! За да се превърне едно действие в рутина, е важно да сте постоянни. Каквото и да правите, за да пишете редовно, не спирайте да го правите, докато се превърне във вашата любима рутина.

 

Следвайте тези пет съвета и много бързо ще започнете да си изграждате навици и да виждате желаните резултати.

 

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още