5 женски архетипа в литературата

29 ноември 2023
5 женски архетипа в литературата

Архетипите са класически „типове“ характери, образи. Те са чудесно вдъхновение при изграждане на вашите герои. Сега ще се разгледаме 5 женски архетипа в литературата, които да ви помогнат да построите достоверен и вълнуващ женски образ.

 

Един персонаж може да носи определена архетипна „маска“ в цялата история, но друг ще сменя маските си в зависимост от ситуацията. Не си мислете, че архетипите са стереотипи, това не е непременно така. В рамките на един „тип“ има място за много оригиналност в личността и чертите. Идеята тук е да използвате архетипите за основа, от която да изградите уникален и запомнящ се персонаж.  

 

1. Прелъстителката (Афродита)

 

Тя се грижи за мъжете, но обича да контролира нещата. Този тип рядко има истински приятелки. За нея жените са конкуренция. Прелъстителката изключително много държи на външния си вид. Страхува се да не загуби красотата си или да не бъде подмината с безразличие. Иска да изживее живота си чувствено и пълноценно. Тя не винаги е „лоша“. Може да олицетворява могъщата привлекателна жена, която търси истинската любов. В друга светлина архетипът Афродита може да бъде много порочна и манипулативна жена.

 

2. Амазонка (Артемида)

 

Това е образът на жената-воин. За разлика от Прелъстителката, Амазонката обича компанията на приятелките си. Тя подкрепя жените и децата, понякога е феминистка, която се бори за каузата си. Често се чувства самодостатъчна. Може да бъде своенравна, настоятелна, да иска незабавно удовлетворение, без да се съобразява с нуждите на другите. В друг аспект Амазонката е безразсъдна, лесно да се ядоса, упорита и самохвална е.

 

3. Момичето на татко (Атина)

 

Тази жена се свързва с могъщи мъже и ги подкрепя. Тя жадува за мъжкото одобрение и иска да бъде приета в техния кръг. Този архетип цени работата, облича се професионално, умна е, но често не може да види или приеме женската си страна, най-често защото я смята за слабост. Атина се страхува от загубата на контрол и може да се почувства като в капан във връзките си. В своята крайност, тя е много егоцентрична, интересува се само от своите нужди и напредък, затова може да излъже, измами или да унищожи друг, за да стигне до целта си.

 

4. Възпитателката (Деметра)

 

Тя се грижи за другите, често пренебрегвайки себе си. Може да работи за деца, благотворителни организации, рядко мислейки за собствените си нужди. Архетипът Деметра е добър слушател. Страхува се да не загуби тези, за които се грижи, и просто иска да бъде обичана и да има чувство за принадлежност. В крайна сметка този тип може да бъде пасивно-агресивен, гневно взаимозависим, манипулативен, за да изглежда безкористен и грижовен. Често това е образът на свръхконтролиращата майка.

 

5. Девата (Персефона)

 

Този тип жени обичат забавлението, не се тревожат за ежедневните дела. Персефона се чувства безгрижна и неуязвима за неприятности, а самочувствието ѝ се отразява върху другите. Тя е купонджийка, независимо от възрастта си, и е вечното непораснало момиче. Може да има голямо сърце и да помага на другите. Този аркетип обича да се среща с нови хора и се грижи за майка си. Страхува се да не бъде хваната в капана на работа или връзка, и не иска да изглежда наивна. Тя е мотивирана от нуждата си за безопасност. Копнее да бъде различна. В крайна сметка може да се противопостави на авторитет (напр. като непокорен тийнейджър), да изпадне в депресия, да се държи лошо и да изглежда, че не може да обича никого.

 

Повече за женските и мъжките архетипи в литературата ще разберете в семинарите по творческо писане на Академия “Знание“. Последни свободни места за Основни елементи в творческото писане - НАДГРАЖДАЩ МОДУЛ. Очакваме ви да творим заедно!

 

 

 

Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още