Нели Драганова

Нели Драганова е учител и писател.

 

Тя активно участва в семинарите по творческо писане при Здравка Евтимова, Камелия Кондова, Катерина Хапсали, акад.Владимир Зарев и др., организирани от Академия „Знание". 

 

Нейни разкази са включени в сборниците „Стъпки" 1 и 2, както и печели награди за литература - Награда на публиката в националния конкурс „Бианка Габровска" за любовна лирика и трета награда на конкурса „Жената - любима и майка" - Свиленград с организатор  - Ивайло Балабанов.

 

Акад. Владимир Зарев за Нели Драганова:

 

През зимата имах удоволствието Нели Драганова да бъде в моя клас по творческо писане към Академия Знание". Още тогава бях впечатлен от нейния усет да разказва интересно, да изгражда свой неподражаем, едновременно битиен, но изпълнен и с дълбоки психологически прозрения свят. Нейните разкази се превръщат в изповед за необикновеността на човека, за мерзостта и добродетелта на човека, за падението и величието на човека, за безкрайността на човека. Разбира се, в творчество ѝ се усеща липсата на опитност, но когато авторът е надарен, често неопитността се превръща в преимущество, в особен вид духовна свобода!"

 

През 2023 г. Нели Драганова издава самостоятелна книга Щастие без шоколад", като в 134 страници са поместени разкази и стихотворения, под редакцията на Камелия Кондова.

 

Из „Първата тайна“
от Нели Драганова

 

„Росица е бременна. Чувства се добре. Приготвя вечеря и си тананика песен на Тони Димитрова, песен за обич. Ноември е. Опитва се да завали първият сняг. Стандартна зимна вечер. Студът прераства в уют на подредена маса, на топло закътано пространство в малкия апартамент. Става късно, а Светлозар го няма още. Работният ден свърши преди тричетири часа, а той не се е прибрал. Росица почти започна да свиква с тези закъснения. Позвъни се на вратата. Тя стана да отвори. Мъжът ѝ се прибираше. Още докато се събуваше, започна да говори за работата си и как всичко него чакало. Росица го изчака да се измие и да седне на масата.

 – Баща ти се обади – смени посоката на разговора тя. – Печката трябва да се вземе утре. Предложи ни да я плати, ако ние не можем.

 – Сега ли точно намери, аз нямам време да се обърна! – започна да вика той. – Всеки ми планира живота, само аз не знам. Сега сигурно ще ме разкарва аз да ходя да взема парите от него, като че ли кой знае колко струва.

 – Ами трябва да отидеш. Сега е късно, но утре сутрин преди работа. Той така предложи. И ще прати човек да ти помогне да я внесете утре вечер, а ти после ще я сглобяваш.

– Тъй, тъй – продължи той, – всичко Светлозар, че аз две ръце имам, да нямам сто!

 – Светлозаре, моля ти се, човекът се опитва да помогне. Чака първото си внуче. Защо се ядосваш сега? Много добре знаеш, че остава само седмица още да ходя на работа и после съм вкъщи. Хората откога са болнични, ама на мен не ми се вземат ненужно. Сигурно утре сутринта ще има тънка снежна покривка и може да е замръзнало, затова трябва да тръгнем навреме и първо да ме заведеш до училище, а след обяд ще е отпуснало и аз сама ще се... върна. Шамар като светкавица разцепи лицето на Росица. Стана толкова изненадващо, че тя не можа да повярва. Още стоеше права до подредената за вечеря маса, но в този момент дори забрави какво е сготвила. Все още много не ѝ се отдаваше, но тя се стараеше и абсолютно всеки ден след работа експериментираше, защото искаше да зарадва Светлозар, нали все е преуморен и често ядосан. Сякаш перка на хеликоптер премина през дясната ѝ буза и я остави безчувствена. Росица стоеше като вкопана и не се сещаше, че може да помръдне. Светлозар бавно седна на мястото си, беше станал по инерция, за да има повече сила за шамара. Наля си безалкохолно и започна да пие на едри глътки…“

 

 

Разкази от Нели Драганова, поместени в сборника "Стъпки", може да намерите тук:

Lexicon :: Стъпки 2022. Сборник с разкази от курс по творческо писане на Здравка Евтимова - 2022 г.

 

Самостоятелната книга на Нели Драганова, "Щастие без шоколад", може да намерите тук:

Lexicon :: Щастие без шоколад