Здравка Евтимова

Когато нещо е родено от тъга, то без съмнение я носи в себе си и я предава на хората. Наистина, тъгата я има в живота ни, но от нас зависи дали ще я превърнем в постоянно състояние или чрез своите постъпки и мисли, чрез онова, което изживяваме, ще я преобразуваме в нещо светло. За да може от тази светлина да се роди радост".
Здравка ЕвтимоваЗдравка Евтимова е българска писателка и преводач на англоезична фантастика и белетристика.

Тя е родена на 24 юли 1959 г. в гр. Перник. Завършва английска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (1985).

 

Нейните кратки разкази са публикувани в 32 страни по света. Евтимова е носител на национални и международни награди, и ярък представител на най-новата българска литература.

 

Признание

 

През 2015 г. нейният разказ „Кръв от къртица“ е включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания. От 1 януари 2019 г. същият разказ е включен в антология от препоръчани разкази за обучение по литература в прогимназиите на САЩ.

 

Награди

 

Здравка Евтимова е удостоена със следните награди:

  • Двукратен носител на наградата за най-добър български разказ за годината „Златен ланец“ на вестник „Труд“ – 2006 г. и 2010 г., 
  • Носител на наградата „Чудомир“ за хумористичен разказ на в. „Стършел“, 
  • Носител на литературната награда за проза „Анна Каменова“,
  •  През 2014 г. печели  наградата „Балканика 2014“ за най-добра книга от балкански писател със сборника си „Пернишки разкази“.