Марин Трошанов

Ако имаш дарба и умения да се изразяваш добре, трябва да ги вложиш, за да отправяш послания към хората, да ги вдъхновяваш, да им вдъхваш кураж в трудни времена, защото писателите са естествени духовни водачи.”
Мартин Трошанов

 

Марин Трошанов е роден на 24 май 1984 г. в град Бургас. Като блогър, писател и сценарист на свободна практика работи върху различни фантастични и публицистични произведения. 

 

Творчество и награди

 

Заедно с Евгени Пройков и художника Петър Станимиров създава комикса „Дамга“, който в упорита надпревара с 286 претендента от 29 държави печели наградата за най-добър традиционен комикс на международния фестивал в Белград през 2012 г.

 

През ноември 2016 г. издава първия си самостоятелен роман – „ЛАМЯ ЕООД" – мрачна фантастична приказка, чието действие се развива в съвременна България. Корицата е дело на Петър Станимиров, а илюстрациите на варненския художник Веселин Чакъров. Книгата е начало на трилогия, продължена с „ЛАМЯ ЕООД 2 - Освобождение" през май 2017 г. и завършена две години по-късно с „ЛАМЯ ЕООД 3 - Сблъсък".

 

Марин е най-предпочитаният автор в престижната инициатива на „Аз Чета" - „Писател назаем", като в рамките на една учебна година посещава училища във всички краища на България.

 

Заедно с художника Петър Станимиров и сценариста Антон Стайков създава поредицата от детски книжки за Робота Чапек и неговите пътешествия в Космоса. 

 

През 2021 г., в партньорство с ИК „Сиела", излиза юношеският му роман „Еми и Крадецът на сенки".

 

Марин Трошанов е носител на престижната награда на НДК, Националния център за книгата и литературен клуб „Перото" в категория „детска литература" (2019 г.) и на националната награда „Константин Константинов" в категория „автор" (2020 г.)