Великите истории често се раждат след едно леко побутване. Ако и вие обичате да пишете тематично, то в тази статия ще откриете насоки как да създадете следващата си кратка лятна история

прочети още

За много писатели летните месеци могат да бъдат предизвикателен период за поддържане на редовни писателски навици. В тази статия ви предоставяме три начина как да почерпите вдъхновение от природата и летните лъчи.

прочети още

Като любители на творческото писане можете да използвате социалните медии, за да популяризирате вашите творби и да изградите аудитория. Вижте как в статията!

прочети още

Това предизвикателство включва упражнения за всеки ден. Можете да пишете много или малко, без натиск. Важното е да поддържате форма и да създадете навик, с който писането на стане част от ежедневието ви.

прочети още

Способността да редактирате собствения си текст може значително да подобри качеството на вашата работа. В тази статия ще ви представим седем стратегии, които ще ви помогнат да се саморедактирате успешно и ефективно.

прочети още

Кой да е гласът, който ще предаде историята ви по най-интригуващия и разбираем начин? Какви са разликите между разказвач от първо, второ и трето лице? Разберете в статията!

прочети още

Независимо дали сте начинаещ писател, търсещ своя глас, или опитен автор, който иска да възвърне своята муза, писателският ритрийт може да ви предложи множество ползи. Вижте кои са те в статията!

прочети още

Епистоларният роман е уникална и вълнуваща форма на литература, която използва писма, дневници, имейли или други форми на кореспонденция, за да разкаже една история. Вижте кои са основните стъпки в написването му.

прочети още

Историите с напрежение завладяват читателите с динамични сюжети и емоционални моменти, които поддържат интереса им до последната страница. Но как авторите успяват да постигнат този ефект? Вижте в статията!

прочети още

Вместо да твърдите, че даден герой е смел, добър или жесток, покажете тези качества на читателите, нека ги усетят и разберат сами, за да изградят по-дълбока връзка с историята ви. Вижте как в статията!

прочети още

Описването на семейни отношения може да е предизвикателство дори за най-опитните автори. Ние обаче ви даваме пет насоки за пълноценно предаване на тези сложни взаимодействия.

прочети още

Независимо дали сте начинаещ автор или вече имате публикувани творби, упражненията по творческо писане са чудесни за преодоляване на писателски блокажи и за раздвижване на въображението.

прочети още

Как да използвате символиката, която носи метеорологичното време със себе си и как да описвате настроение чрез времето, разберете в статията!

прочети още

Една наистина добра книга ще изплува като шамандура в океана, независимо колко бурно е морето. И все пак като дебютиращи автори може да ви изглежда трудно да представите ръкописа си пред правилното издателство и той да стигне до читателите. Точно за това ви даваме 5 съветa как да публикувате първата си книга!

прочети още

Необходимите съставки за един трилър включват конфликт и напрежение, облечени в завладяваща опаковка, която не спира да изненадва до самия финал. Ето как да напишете завладяващ трилър в 7 лесни стъпки!

прочети още

Писателският спринт е непрекъсната сесия за писане, ограничена до 60 минути. Идеята е да се напишат възможно най-много думи, без редакция или оценка на работата. Те са доказан метод за преодоляване на творчески блокажи и прекалено фокусиране върху детайлите. Вижте как да ги включите в писателската си рутина.

прочети още

Ако началото на един роман привлича читателя и подготвя почвата за представянето на историята, която предстои да се развие, то краят трябва да носи достоен завършек и да бъде “черешката на тортата” на вашата история. Как обаче да създадете завладяващ финал и какви са стъпките към изграждането му? 

прочети още

Магическият реализъм е литературен жанр, който съчетава фантастични елементи с реалистични детайли. Разберете каква е неговата история, кои са основните му характеристики и най-известните романи, представители на жанра.

прочети още

Искате да се включите в семинар по творческо писане, но не сте сигурни какво да очаквате? За да извлечете максимума от срещите на живо и онлайн, най-важни са вашата нагласа и отношение. Вижте 5 неща, които е добре да направите, за да бъде участието ви наистина ценно и успешно.

прочети още

Как се пише кратък разказ? Как се разказва пълна история с толкова малко думи? Какво трябва да съдържа тя, за да бъде успешна? Всичко необходимо за това да напишете кратка история, виж в статията

прочети още

Докато станете успешни писатели, със сигурност ще допускате редица грешки, преди да откриете своята посока и стил. Грешките са необходима част от усъвършенстването на процеса. Много начинаещи творци обаче често допускат едни и същи пропуски, когато започват да пишат. Разказваме за пет от тях, за да ги избегнете:

прочети още

Вие сте амбициозен писател, кипящ от творческа енергия и нетърпелив да покажете таланта си? Академия "Знание" обявява начало на набирането на разкази и стихотворения на тема "МАЙКА". Най-добрите от тях ще бъдат издадени в луксозен сборник с твърди корици в края на 2024 г.

прочети още

Поезията е нежна и ни радва с красотата и изискаността си от векове. Писането ѝ обаче може да се превърне в предизвикателство за начинаещите поети. Няма официално одобрени правила за писане на поезия, но в следващите редове ще дадем някои насоки за тези, които искат да издигнат писането си на следващото ниво. 

прочети още

Театърът е много емоционално изкуство и всяка дума има своето значение. Да, но достатъчно ли е това? Ето няколко препоръки за начинаещи драматурзи, които ще ви насочат още преди да поемете по този път. 

прочети още

Различните нюанси на нашите емоции могат лесно да се усетят при жив контакт и да се предадат умело във филм при добра актьорска игра. Как обаче да изразите чувствата на вашите герои при писане на литературен текст? Нека разгледаме няколко примера.

прочети още

Преди изобретяването на писмените системи поезията е била устна традиция, предавана от поколение на поколение, като начин за споделяне на истории, съхраняване на културното наследство и предаване на важни послания. Нейното значение е също толкова силно и днес.

прочети още

Четири-актовата структура е един от начините да се постигне добър баланс между редуването на действие и подготовката за него при създаването на сценарий. Този похват обаче може да се използва и при писането на различен тип истории. Вижте кои са те!

прочети още

Магията на сценария започва с първата чернова.Писането на филмов сценарий за игрален филм е дълъг и предизвикателен процес, който изисква известна степен на техническо ноу-хау.С достатъчно изучаване, практика и познаване на процеса, можете да овладеете занаята на писане на сценарии.

прочети още

Представяме ви 5 съвета за творческото писане от известни писатели, които надхвърлят границите на времето и жанра. Те ще ви помогнат да подобрите стила си на писане и разказването на истории.  

прочети още

Образът на идеалния измислен герой вече е в главата ви. Той е пленяващ, интересен и много комплексен. Това е вашият герой-мечта. Как обаче да го кръстите? Как да изберете име, което да му пасва максимално и да предава правилното послание? Вижте пет техники, които да ви помогнат при избора на име на измисления ви герой.

прочети още

В писането има някои основни правила за разказването на пленяваща история. Едно от тях се отличава с голяма популярност, но малко хора са наясно как да го използват - Правилото на трите. Какво представлява, как да го разпознаете и как да го използвате в творческото писане? 

прочети още

Вижте нашите 5 предложения за коледни подаръци, които ще зарадват всеки начинаещ писател!

прочети още

Навлизаме в царството на мъжките архетипи, разкривайки видовете личности, които отдавна пленяват както читатели, така и писатели. Използвайте техните отличителни черти, мотивация, крайности, за да създадете запомнящи се персонажи и напрегнати конфликти в произведенията си.

прочети още

Архетипите са класически „типове“ характери, образи. Те са чудесно вдъхновение при изграждане на вашите герои. Сега ще се разгледаме 5 женски архетипа в литературата, които да ви помогнат да построите достоверен и вълнуващ женски образ.

прочети още

Едно от големите предизвикателства за всеки писател е да разбере как работи мозъкът му. Някои могат да пишат с часове, други се изморяват по-бързо. За да завършите ръкописа си, трябва да имате подходяща рутина. Как да я изградите, вижте в статията!

прочети още

Обичате да пишете, вече имате няколко чернови вкъщи или пък цели тефтери, изписани с вълнуващи истории? Ако не сте сигурни как да продължите и да развиете таланта си, семинарите по творческо писане са чудесен начин да придобиете базови познания или да се изкачите на ново ниво!

прочети още

Диалогът – един от големите препъни камъни за много начинаещи писатели. Представяме ви 4 от най-популярните капани при писането на диалог и съвети как да се спасите от тях, за да създадете автентичен, динамичен и запомнящ се разговор!

прочети още

Най-добрите истории не са тези за невероятни събития, а за впечатляващи герои! Вижте как да изградите достоверен персонаж с помощта на тези 8 техники и въпросник, подходящ за начинаещи писатели.

прочети още

В писането творчеството без дисциплина е хаос, а дисциплината без творчество е мъртво изкуство. Вижте нашите 5 изпитани съвета как да балансирате творческото вдъхновението и дисциплината в писането, като избягвате прегаряне.

прочети още

Както вие на първа среща, така и началото на историята ви има нужда от добро първо впечатление. Първата дума, изречение или абзац са вашият шанс читателят да остане до края. Вижте нашите 5 идеи как да посеете семената на триумфа още в началото на вашата история!

прочети още

Творческото писане е форма на изкуство, която надхвърля традиционното писане, позволявайки ви да изразите вашите мисли, емоции и идеи чрез силата на думите и въображението. Разберете какво наистина е творческо писане, изследвайте неговата дефиниция, видове, ползи и как то може да отприщи вашата креативност.

прочети още